House Viljoen 2019
The philosophy behind the design of House Viljoen in Pringle Bay is one of scaling down but still having the conveniences expected from a larger structure without the required higher maintenance costs.
house viljoen, sustainable architecture, pringle bay, scaling down
1340
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1340,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

House Viljoen 2019

Scaling down is a sensible response, not only in semi-retirement, but also as a more sustainable option in our era. The younger generation also seems to prefer a dual lifestyle – with a pied-á-terre in the city and a small house or cottage in the country side for a quality lifestyle.

 

This house in Pringle Bay was designed with such philosophy in mind. It still offers all the conveniences expected from a larger structure, but without the higher maintenance costs and time required to keep.

 

The floor plan consists of an open plan lounge, kitchen and dining, with two bedrooms and semi en suite bathrooms, single garage and scullery/pantry. A loft space in the roof serves as reading room, or as extra sleeping space, leading to a concrete deck above the garage. The living space flows out onto a north-facing deck with pergola and into the garden. The siting was carefully considered in terms of privacy, views and sun, while allowing space for possible future additions.

 

The usual sustainable elements were incorporated, such as superior insulation, low-E glazing, solar geyser, LED lighting, rainwater harvesting tank being used to flush the toilets and low maintenance finishes.

 

Category

Residential Architecture

Service

Full six-stage architectural

Date

Feb 28, 2019

Tags
future heritage, pringle bay, scaling down, sustainable architecture