Raymond Smith | House Leiwater 2016, eclectic in form while contemporary in function
House Leiwater is sympathetic to the heritage context in Stanford village through its eclectic form, while offering the functionality of a contemporary house.
contemporary infill house, stanford conservation area, house leiwater, victorian profile metal roof sheeting
708
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-708,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

House Leiwater 2017

This project, a contemporary infill house on an undeveloped site, triggered Section 31 of the National Heritage Resources Act 25 of 1999 as it falls within the historic core of Stanford village, having been proclaimed an Urban Conservation Area by Government Gazette No 1909 of 15 December 1995 under the old National Monuments Act 28 of 1969. The challenge was how to respond architecturally in a context which dates back to 1857 when De Kleine River Valley farm was subdivided into a grid street pattern with a central public square to form Stanford as we know it today, without undermining authenticity of the town and streetscape. The rich character present in the village, is made up of diverse styles ranging from simple cottages of the late 1700’s to Victorian barns and adapted barns to more eclectic gabled houses and villas including Cape Dutch Revival of the early 1900’s. The design resolution drew inspiration from the early cottages as well as barn-type structures resulting in an eclectic form with modern elements. The cranked ridge line of the double pitch Victorian profile metal roof sheeting is a contemporary interpretation of the traditional adobe thatch roof, while the bull-nosed veranda strengthens streetscape viscosity. The siting, parallel to the street, echoes the original urban pattern while wrapping the corner site in the same way that the older structures did. Although the design is sympathetic in scale, form and materials to the urban character and tissue, it is clearly an expression of its time in every other respect.

 

“My first sighting of the design took me by surprise. Raymond did not follow the expected but put thought into the flow of the living space and natural contour of the land which has provided maximum use of the space while optimizing privacy. The exterior aesthetic is contemporary whilst respecting the village heritage feel.”
– Client

 

Category

Residential Architecture

SERVICE

Full six stage architectural and heritage resource management

Date

February 2, 2017

Tags
conservation area, contemporary infill house, metal roof sheeting, stanford